Top

Barkod Nedir?

Barkod, ürünlerle ilgili teknik bilgilerin kodlanarak bilgisayar ya da bilgi işlem sistemleri ve cihazları tarafından çözülen ve okunan simgelerdir. Buna ticari ürünlerin alfabesi de diyebiliriz. Aldığımız ve kullandığımız ürünlerin üstünde paket, ambalaj ya da kaplarında görülen ve farklı kalınlıklardan oluşan yan yana sıralanmış siyah çizgileri kısaca "barkod" olarak adlandırıyoruz. Bu barkod sistemi sayesinde ürün teknik bilgileri kolayca bilgi işlem veri tabanlarına aktarılabilmekte ve ürün bilgilerine anında erişilebilmektedir.

Barkod türleri nelerdir?

Barkod türleri ya da barkod sistemi dilleri oldukça fazladır. Örneğin halihazırda dünya üzerinde şu an kullanılan 255 barkod türü bulunmaktadır. Firmaların uygulayacakları barkod seçimi oldukça önemlidir bu yüzden. Barkod seçimi yapılırken, verinin büyüklüğü ve şekli, veri yoğunluğu ve güvenlik gibi ögeler dikkate alınmalıdır.

Barkod neden gereklidir?

Günümüz ticari yaşamı büyük oranda otomasyona geçmiştir. Otomasyon sureci ise klasik veri takibi yöntemleri ile yönetilmeyecek kadar karışıktır. Bu nedenle elektronik otomasyon sistemleri için uyarlanmış bir kod sistemine yani "alfabeye" ihtiyaç vardır. Bu alfabeyi oluşturan barkod sistemi üretim ve pazarlama dünyasının otomasyon dilidir. Dış ticari bağlantıların yoğun olduğu is hacminin yüksekliği nedeniyle, ayrıca ürünlerin yurtiçi piyasada tutundurulması ve takibi ve yurtdışına ihraç edilebilmesi, barkod sistemi sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Barkod iç pazarda toptancılardan perakendecilere ve oradan da tüketicilere doğru akan arz surecinde, büyük bir hız ve kontrol sağlar. Dahası barkod kullanımı bir şarttır. Barkod sahibi olmayan ürünlerin, ulusal ve uluslararası pazarlara çıkması olanaksızdır.

Barkod nerelerde kullanılır?

Üretim, sevkiyat, depolama ve dağıtım, perakende satış işlemleri, malzeme takibi, kalite kontrol, personel devam kontrol, demirbaşların izlemesi, dokuman yönetimi, sağlık, bilgi depolama, elektronik ticaret, değerli evrakların izlenmesi, garanti uygulamaları, servis hizmetleri, park ve otoyollar, posta hizmetleri, elektrik, su, doğal gaz ve telefon vezneleri, ihracat işlemleri vs. gibi birçok ticari ya da ticari olmayan alan ve hizmette kullanılmaktadır.